Ako to má vyzerať? ...
Omáčky tvoria jednu zo základných súčastí pokrmov a preto si ich príprava vyžaduje čo veľkú pozornosť.
Zvyšujeme chutnosť a výživnosť pokrmov, pokrm robia vláčnejší
používame ich na rozličné teplé a studené úpravy mias, k zeleninám, múčnym pokrmom atď.
Omáčka má byť: Jemná, hladká, dostatočne prevarená, musí mať správnu konzistenciu. Na ich prípravu používame vývar podľa charakteru potraviny, ku ktorej omáčka patrí.
Delenie: podľa teploty: teplé a studené podľa farby: biele (svetlé) a hnedé (tmavé)
Základné omáčky:
hrubé, biele – bešamelová a velouté
hrubé, hnedé – španielska a rajčiaková
jemné, biele, teplé – holandská
jemné, biele, studené – majonéza