Vývary....
Vývary
Vývar A:
Je základom pre hnedé číre polievky a hnedé omáčky. Hovädzíe kosti vkladáme do studenej vody, privedieme do bodu varu. Var stíšime na toľko, aby sa vývar varil pomaly tzv. tiahnutím. Na povrchu sa vytvára sivá pena – zrazené bielkoviny, ktoré opatrne zbierame. Pridáme soľ, celé čierne korenie a varíme aspoň 3 hodiny, potom pridáme koreň. zeleninu, cibuľu, ... a varíme do zmäknutia zeleniny, vývar má byť číri, žltkastí a nemastný. Ak pripravujeme vývar na podlievanie mäsitých pokrmov nepridávame zeleninu.
Vývar B:
Je základom pre biele polievky, biele omáčky. Pripravuje sa z bravčových kostí. Postup je rovnaký ako pri vývare A. Dĺžka prípravy je 4 hod. Ja mierne zakalený, mastnejší.